Belarusiyada ərzaqlar üçün “ağıllı” kağız yarandı
Belarusiya Milli Elmlər Akademiyasının Ümumi və Qeyri-üzvi Kimya İnstitutunun alimləri məhsulların saxlama dövrünü artıran bənzərsiz bir qablaşdırma kağızı təqdim etdilər. Yeni kağız, onda olan bakterisid xüsusiyyətlərinə görə tərəvəz, meyvə, un məmulatları, pendir, kolbasa və şirniyyatlar kimi tez xarab olan məhsulların saxlanması üçün nəzərdə tutulmuşdur. Bu təsir mikroorqanizmlərin çoxalmasına mane olan kağızı təşkil edən reagentlər sayəsində əldə edilir. Bu reaktivlərin təhlükəsiz qida əlavələri olduğu qeyd edilir, əlavə olaraq onların qidaya qəbul olma ehtimalı da istisna olunur. Yeni kağızın başqa bir xüsusiyyəti də onun bioparçalanmasıdır. Bundan əlavə, mikropor quruluşa görə kağız “nəfəs alır”.
Belarusiya müəssisələrindən birində yeni kağız istehsalı artıq işə salınmışdır. Alimlərin gələcək planlarına – kağıza gümüş nanohissəciklər əlavə etmək, tərəvəz və meyvələrin yetişməsinə kömək etmək üçün kağız qablaşdırma yaratmaq daxildir.
Mənbə: kedem.ru